Ορειβατικά & Περιπατητικά μονοπάτια στη Ζήρεια.

Μπορείτε να απολαύσετε όλο το τοπίο είτε με πεζοπορία στα οργανωμένα και σημαδεμένα μονοπάτια είτε με μοναδικές διαδρομές, μέσα από το δάσος, με συμβατικό αυτοκίνητο, τζιπ ή μηχανή. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, που δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε και την πιο απόκρυφη γωνιά του, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και καταλήγει στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος, όπου συναντάμε συχνά, ημιάγρια άλογα. Επίσης, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάβαση από το χωριό Μάννα στις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας, στα 2.127 μ. Τέλος, οι πλαγιές του βουνού πάνω από το μικρό καταφύγιο και μέχρι την κορυφή του, προσφέρονται για ορειβασία, κάτι που εκμεταλλεύονται οι επισκέπτες-ορειβάτες, για να απολαύσουν το χιόνι του χειμώνα.

Τρίκαλα – Οροπέδιο Ζήρειας

Μοναστήρι Aγίου Βλασίου-Κλεισούρα
Ήταν το κύριο μονοπάτι από τα Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήρειας για τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Ξεκινάει 100 μέτρα μετά το μοναστήρι και περνώντας μέσα από το δάσος των κωνοφόρων ανεβαίνει στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Βαρνεβό-Φλαμπουρίτσα
Είναι το μονοπάτι που πραγματικά αποκαλύπτει τη βιοποικιλότητα της αυτοφυούς χλωρίδας και τη μαγεία του βιοτόπου της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας, διασχίζοντας την σε πολύ βατή διαδρομή μέχρι τα λιβάδια των πηγών του Σύθα. Το μονοπάτι ξεκινάει από το 6ο χλμ. του δρόμου Τρικάλων Ζήρειας, από το σημείο που βρίσκεται ξύλινο κιόσκι και κατηφορίζει στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Η διαδρομή καταρχήν ξετυλίγεται στη σκιά δάσους κωνοφόρων, μαύρης πεύκης και ελάτης. Συνεχίζοντας το μονοπάτι προς την κοίτη του ποταμού θα έχετε την ευκαιρία τους τελευταίους ανοιξιάτικους μήνες και στις αρχές του καλοκαιριού να απολαύσετε πολλά είδη άγριες ορχιδέες και άλλα σπάνια ενδημικά. Με διαφορετικά γεωμετρικά σήματα ορίζονται οι δύο επιλογές διαδρομών: αυτή που οδηγώντας παράλληλα στο ρέμα διασχίζει τη Φλαμπουρίτσα καταλήγοντας στα λιβάδια των πηγών του Σύθα και αυτή που ανηφορίζοντας οδηγεί στο οροπέδιο, κοντά στο πρώτο καταφύγιο του ΕΟΣ.

Βαρνεβό-κορυφογραμμή-σπήλαιο Ερμή-Πουλιού όχτος
Είναι ένα μονοπάτι ομαλό, εξαιρετικής θέας. Ανατολικά φαίνονται οι πλαγιές και οι γκρεμοί της Φλαμπουρίτσας και, στο βάθος βόρεια οι αμπελόφυτες πλαγιές μέχρι τη θάλασσα.
Ξεκινάει από τη θέση «Βαρνεβό» και συνεχίζει κατά μήκος της κορυφογραμμής μέχρι το οροπέδιο. Στα 1550μ., από το επίπεδο δηλ. του οροπεδίου, ένα λίγο απότομο, αλλά καλογραμμένο μονοπάτι ανεβαίνει από την πλαγιά με τα αιωνόβια άτομα μαύρης πεύκης. Αφήνει στα δεξιά του τις στάνες του Βοϊδίλα και την εγκατάσταση του Χιονοδρομικού και ακολουθεί την κορυφογραμμή προς το μυθικό Σπήλαιο του Ερμή. Για να βρείτε το Σπήλαιο δεν πρέπει να χάσετε το μονοπάτι που έχει διανοιχτεί και κατηφορίζει στη δυτική πλαγιά της Φλαμπουρίτσας, διότι το Σπήλαιο δεν είναι ορατό μέχρι την είσοδό του. Από το μικρό πλάτωμα στην είσοδό του η θέα είναι μοναδική σε όλη τη χαράδρα μέχρι τη θάλασσα. Για να κατεβείτε στο βάθος του χρειάζεστε ορειβατικό υλικό και οδηγό. Όμως προχωρώντας 50 μ. στο εσωτερικό του, με ένα δυνατό φακό μπορείτε να απολαύσετε τους υπέροχους σταλακτίτες της πρώτης αίθουσας και το σπάνιο σπηλαιόγαλα.
Πάνω από τη θέση «Πουλιού όχτος» το μονοπάτι διακλαδίζεται. Ο ένας κλάδος κατεβαίνει απότομα στο εσωτερικό της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας για να συναντήσει το μονοπάτι που τη διασχίζει και που πέρα από αυτό το σημείο ανοίγει στα λιβάδια των πηγών. Ο άλλος κλάδος ανηφορίζει για να συναντήσει το επόμενο μονοπάτι της κορυφής στα 1950μ.

Οροπέδιο-Β΄ Καταφύγιο-Σημείο
Αυτή είναι η κλασσική ανάβαση για την κορυφή της Μεγάλης Ζήρειας. Από τις στάνες των τσοπάνων στο οροπέδιο, συγκεκριμένα από τους πρόποδες του βουνού, όπου πηγαίνει ο χωματόδρομος το δεύτερο καταφύγιο απέχει 15 λεπτά. Από εκεί το μονοπάτι ακολουθεί τη μεγάλη ρεματιά στο υψόμετρο της αλπικής ζώνης. (Συνεχίζοντας η διαδρομή στρέφεται δυτικά αφήνοντας αριστερά τα ορεινά λιβάδια μέχρι το κολωνάκι της διαρκώς ανεμοδαρμένης κορυφής, στα 2374μ. Η θέα από εκεί είναι χωρίς όρια. Σε μέρες με διαύγεια θα δείτε τον Κορινθιακό, το Λουτράκι, το Ηραίο, τις κορυφές του Παρνασσού και τις Αλκυονίδες νήσους και πέρα από τον Ισθμό το Σαρωνικό κόλπο. Στα νότια φαίνονται οι κορυφές του Μαίναλου και ανατολικά μπορεί να διακρίνετε ακόμα και τον Αργολικό κόλπο. Πιο κοντά γυαλίζει στο φως του ήλιου η λίμνη Δόξα στο Φενεό και στο βάθος ο Χελμός. Βόρεια της κορυφής με το κολωνάκι και περπατώντας 200μ. θα φτάσετε στη 2η ψηλότερη κορφή της Ζήρειας, από όπου έχετε θέα προς το οροπέδιο και το Α΄ Καταφύγιο.

Ιερά Μονή Παναγίας-Κεφαλάρι
Σε όσους αρέσουν οι διαδρομές δίπλα σε ρεματιές και νερά, αυτή είναι ιδανική. Αποτελεί τμήμα ενός παλιού μονοπατιού που συνδέει τα Τρίκαλα με το Φενεό. Περνώντας μπροστά από το παλιό σχολείο (τώρα καφέ «Αλφαβητάρι») της Μεσαίας Συνοικίας Τρικάλων κοινοτικός δρόμος οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του 16ου αι. Η διαδρομή αρχικά ακολουθεί δασικό δρόμο για 300μ. και στη συνέχεια διασχίζει το μικρό ρέμα και ανηφορίζει μέχρι να συναντήσει το μεγάλο. Από εδώ εκτείνεται παράλληλα στο ρέμα σε παλιό δασικό δρόμο, που δε χρησιμοποιείται πια μέχρι το Κεφαλάρι. Εκεί υπάρχουν άφθονα νερά, ρυάκια και πηγές.

Κεφαλάρι-Λίμνη Δασίου
Η διαδρομή ακολουθεί το δασικό δρόμο Μεσαίων Τρικάλων – λίμνης Δασίου- οροπεδίου και εξελίσσεται σε ανοικτό δασωμένο ρέμα. Εκατέρωθεν του αμαξιτού δρόμου υπάρχει πυκνό δάσος κωνωφόρων που γεμίζει με τους πρώτους κρόκους την άνοιξη και από πολύχρωμα μανιτάρια το φθινόπωρο. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το χειμώνα που τα χιόνια συνήθως αποκλείουν την οδική πρόσβαση στη λίμνη Δασίου. Τότε αν είσαστε τυχεροί μπορείτε να βρείτε τη λίμνη παγωμένη και να περπατήσετε πάνω της.

Κεφαλάρι – Λίμνη Δασίου –Ζαχαριάς – Κλεφτάκι
Η διαδρομή αυτή αρχίζει από το βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης δίπλα στο δασικό δρόμο Μ. Τρίκαλα – λίμνη Δασίου – Γκούρα. Ακολουθεί τη βόρεια όχθη και στη συνέχεια ανηφορίζει βόρεια προς τη ράχη. Από εκεί διακλαδίζεται προς το Κλεφτάκι και αριστερά προς το Ζαχαριά. Η θέα από την κορυφογραμμή που συνήθως την άνοιξη είναι γεμάτη από τα λιλιπούτεια γαλάζια ανθάκια του «μη με λησμόνει» είναι πανοραμική προς το πυκνότατο δάσος της Καρυάς με τον ορεινό όγκο των κορφών της Ζήριας στα νότια. Απέναντί σας απλώνεται το δάσος του Σαραντάπηχου και οι κορφές του Μαυρυόρους.

Φλαμπουρίτσα – Μάρκου Λάκκα – Αγία Τριάδα, Μάρκασι
Μια διαδρομή η οποία θα σηματοδοτηθεί άμεσα είναι αυτή που οδηγεί στην απέναντι πλευρά της Φλαμπουρίτσας και ανεβαίνοντας από του Μάρκου τη Λάκκα και διασχίζοντας απότομες σάρες της ανατολικής πλαγιάς καταλήγει στο ξωκλήσσι της Αγ. Τριάδας πέρα από το χωριό Μάννα ή Μάρκασι. Από το Βαρνεβό ακολουθείτε το κλασικό μονοπάτι για να μπείτε στην χαράδρα και μόλις φτάνετε στην κοίτη του ποταμού, περνάτε απέναντι και συνεχίζετε προς Μάρκου Λάκκα. Η θέση Μάρκου Λάκκα έχει εξαιρετική θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και το καλοκαίρι πανέμορφα κατακίτρινα Ranunculus sp.. Ανηφορίζοντας θα περάσετε δύσκολες σάρες, στις οποίες ο Δήμος τοποθετεί ξύλινο πέρασμα με συρματόσχοινο, τις οποίες όμως παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού έπρεπε να διασχίσουν για να φτάσουν στα νεροπρίονα.
Κοντά στον τελικό σας προορισμό στην Αγία Τριάδα, υπάρχουν πηγές με καθαρότατο νερό, οι κορίτες. Από εκεί ο χωματόδρομος οδηγεί αριστερά (βόρεια) προς το Μάρκασι και δεξιά (νότια) προς τα Ισώματα.

Άνω Τρίκαλα – Περδικούλα
Είναι διαδρομή σε κορυφογραμμή στο οροπέδιο της Ζήρειας, η οποία θα σας ανταμείψει με τη θέα από την κορυφή Περδικούλα προς τις κορυφές της Ζήρειας, το Μαυρυόρος και τη θάλασσα βόρεια. Για να φτάσετε σε αυτό το μονοπάτι θα ακολουθήσετε το δρόμο Τρικάλων –οροπέδιο και μετά το διάσελο, στην ευθεία προς το οροπέδιο, στα δεξιά σας θα συναντήσετε το μονοπάτι που μέσα από τους δασωμένους λόφους και τα υγρά λουλουδιασμένα λιβάδια οδηγεί στην κορυφή Περδικούλα που δεσπόζει της περιοχής.

Κλεφτάκι – Μπούτσι – Διασταύρωση δρόμου λίμνης – Κλεφτάκι
Από την κορυφογραμμή Κλεφτάκι στη λοφοσειρά που δεσπόζει δυτικά της λίμνης Δασίου αρχίζει κατηφορικό μονοπάτι σε πυκνό δάσος με κατεύθυνση δυτική προς Καρυά. Στη θέση Μπούτσι υπάρχουν πλούσιες πηγές που τροφοδοτούν με νερό το Ξυλόκαστρο. Το μονοπάτι επιστρέφει από άλλη διαδρομή, ανηφορική, και αφού συναντηθεί με το δρόμο της λίμνης Δασίου επιστρέφει στο Κλεφτάκι.

Καρυά

Άγιος Νικόλαος Καρυάς – Ρέμα Όλβιου – Άγιος Νικόλαος Καρυάς
Από το προεπαναστατικό ξωκλήσι του Α. Νικολάου, της εποχής που στο χωριό ανθούσε η κτηνοτροφία, ξεκινάει ειδυλλιακή διαδρομή σε απάτητη μέχρι πρόσφατα περιοχή προς το ρέμα του Όλβιου (αρχαιοελληνική λέξη: που φέρνει την ευτυχία) ποταμού, γνωστού ήδη από τον Παυσανία, που έχει εκεί τις πηγές του και εκβάλλει στο Φενεό.

Καρυά – Γέρος
Είναι μια διαδρομή σε ήμερο δάσος, πλούσιο σε μανιτάρια, ανοιχτό και φωτεινό από το χωριό Καρυά προς το Γέρο που είναι η υψηλότερη θέση της απόστασης Τρίκαλα-Καρυά.

Διαδρομές πεζοπορίας, με συμβατικό αυτοκίνητο και τζιπ.

Υπάρχουν 3 είδη διαδρομών που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στην ορεινή Κορινθία, με χρήσιμες πληροφορίες για να τις απολαύσετε. Οι διαδρομές είναι ενδεικτικές και όχι οι μόνες, καθώς το δίκτυο είναι αρκετά μεγάλο.

Διαδρομές με αυτοκίνητο.

Το ασφάλτινο οδικό δίκτυο της περιοχής τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα είναι σε καλή οδική κατάσταση και όποτε υπάρχει χιόνι ή πάγος στο κύριο οδικό δίκτυο, τα μηχανήματα αναλαμβάνουν άμεσα την αποκατάστασή του.