Στα Τρίκαλα Κoρινθίας πολλά από τα ξεχασμένα  και χορταριασμένα μονοπάτια καθαρίστηκαν από τον Πολιτιστικό & Παραδοσιακό σύλλογο «ΟΙ Φίλοι των Τρικάλων» και τώρα είναι βατά σε κάθε  επισκέπτη  ξένο και ντόπιο που θέλει να περπατήσει και να γνώρισε την υπέροχη φύση των Τρικάλων.

Χαρακτηριστικό των μονοπατιών είναι ότι τα παλιά χρόνια συνέδεαν τα χωριά μεταξύ τους αφού δεν υπήρχε δρόμος με αυτοκίνητο.

Προτείνουμε σε κάθε επισκέπτη να κάνει αυτή τη μοναδική διαδρομή και να γνωρίσει το γραφικό τοπίο με τρεχούμενα νερά, βρύσες και παλιά Αρχοντικά.

Μονοπάτι “Το  Αρχαίο  Μύσσαιον”

Παλιός μουλαρόδρομος  που ενώνει τα Μεσαία με τα Κάτω Τρίκαλα.

Αρχίζει  από το Ξενοδοχείο “Μαυραγανέϊκο” και καταλήγει  μέσα από  μία γραφική  διαδρομή, ρεματιά  και τρεχούμενα   νερά στον Άγιο Δημήτριο στα Κάτω Τρίκαλα.

 Μονοπάτι του «Αγίου Τρύφωνα»

Αρχίζει  πίσω από το ιερό της Εκκλησίας  στα Μεσαία Τρίκαλα περνάει κάτω από τους βράχους της Αγίας  Σωτήρας και μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ενώνεται με το μεγάλο μονοπάτι και  καταλήγει και αυτό  στον Άγιο Δημήτριο.

 Μονοπάτι  των  «Αηδονιών»

Αρχίζει  δίπλα  από την οικία  του Αργύρη Δηλαρά «Ξενώνα Λεβάντα» και την καφετέρια  «Πολλά και Διάφορα» στα Μεσαία  Τρίκαλα και  καταλήγει ανηφορίζοντας στην ιστορική  βρύση «Βρυσάρι».

Μονοπάτι  «Χελιδορέα»

Αρχίζει δίπλα από το ξενοδοχείο  «Χελιδορέα» κατηφορίζει δίπλα  από τον ξενώνα  για να συναντήσει το μεγάλο μονοπάτι  «Αρχαίο  Μύσσαιον» και μαζί να κατέβουν ως τον Άγιο Δημήτριο μέσα από ένα  υπέροχο φυσικό τοπίο με κέδρους και πουρνάρια.

Μονοπάτι  στα  «Δεμιάνικα»

Βρίσκεται στα Μεσαία  Τρίκαλα  στην περιοχή   «Δεμιάνικα» και καταλήγει  σε μια κρυφή  πηγή   που ρέει  μέσα απο τον βράχο. Πολλοί  λίγοι  γνωρίζουν αυτό το  πανέμορφο  μονοπάτι.

 Μονοπάτι  της «Μάϊρας»

Αρχίζει  από την οικία  της Κας.  Μαρίας   Ματσούκα  στα  Μεσαία Τρίκαλα  και καταλήγει  στην νέα  περιφερειακή  οδό  που διέρχεται στα  όρια   του οικισμού της Μεσαίας  Συνοικίας.. Μου το έδειξε για πρώτη φορά  η μικρή  Μάρα Μπαζίνη και γι’αυτό  έχει το όνομά της.

 Μονοπάτι   του «Βλάσση»

Βρίσκεται στα Άνω Τρίκαλα και αρχίζει από το ξενοδοχείο  «Βλάσσης»  του κ Νίκου Κριτσώνη, ανηφορίζει  περνώντας δίπλα  από το Αρχοντικό Βεργιανίτη  και  τον  Αη Γιώργη, συναντάει  την δημοτική οδό  κοντά στο σπίτι του Μάρκου Φραντζή και συνεχίζει  δυτικά προς τα Φιλανδικά του κου  Γιάννη  Παπακυριάκου.

 Μονοπάτι «Πηγή  Ταρλαμπά»

Αρχίζει  από το ξενοδοχείο  «Πηγή  Ταρλαμπά» του κου Κώστα  Κίσσα   και φθάνει  μέχρι τον Αη Γιωργή  στα Άνω   Τρίκαλα .