oreinikorinthia

31 Μαΐου 2015 στη Ζήρεια οι αγώνες Skyrace και Scalerace ( εκίνηση από πλατεία Γκούρας )

31 Μαΐου 2015 στη Ζήρεια οι αγώνες Skyrace και Scalerace ( εκίνηση από πλατεία Γκούρας )

skyrace-2015

zir

Ονομασία Αγώνα:
Skyrace
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή, 31 Μάιος, 2015 – 09:00
Θετική Υψομετρική Αγώνα:
2620μ
Μήκος Αγώνα:
30χλμ
Κόστος Συμμετοχής:
30.00€

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Γκούρα που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας και στα 950μ υψόμετρο στο βόρειο τμήμα του Φενεού. Το όνομά της περιγράφει τη μορφολογία της περιοχής σε τόπο πετρώδη όπου αναβλύζουν άφθονα νερά.

Η εκκίνηση θα δοθεί στην πανέμορφη πλατεία, με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού και με τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, κατοικίες των οπλαρχηγών της Επανάστασης τριγύρω της.

Η διαδρομή είναι αρκετά τεχνική και δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να αντιμετωπίσουν ένα απαιτητικό τερραίν όλων των ειδών, διανύοντας 30χλμ από τα οποία τα 6χλμ καλύπτονται από δασικό χωμάτινο δρόμο και ελάχιστα μέτρα άσφαλτο και τα υπόλοιπα 24χλμ πάνω σε σηματοδοτημένο μονοπάτι (πότε δασώδες και πότε αλπικό, πότε κακοτράχαλο και πέτρινο, πότε ανηφορικό και πότε απότομο και κατηφορικό) καλύπτοντας θετική υψομετρική διαφορά 2620μ.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την πλατεία στην Γκούρα και οι αθλητές θα πρέπει να κατέβουν τα σκαλοπάτια, για να συναντήσουν την άσφαλτο και με αριστερή πορεία να ξεκινήσουν την πρώτη ανάβαση προς την Ζήρεια , αφήνοντας πίσω τους και τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Μετά από 1.5χλμ σε ήπιο ανηφορικό χωματόδρομο φτάνουμε στο πρώτο «τεχνικό» κομμάτι της διαδρομής «στρωμένο» με μεγάλες πέτρες χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, το οποίο μας οδηγεί σε ένα όμορφο δάσος από έλατα απόστασης 1.3χλμ και υψομετρικής 220μ. καλοσχηματισμένο κ καθαρό μονοπάτι, ανηφορικό κ σκιερό, μέχρι το οροπέδιο.

Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού αντικρίζουμε για πρώτη φορά τις επιβλητικές κορυφές της Ζήρειας (είναι από τα λίγα βουνά που διαθέτει 5 κορυφές πάνω από τα 2000μ.) και είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Τώρα αντικρίζουμε τι έχουμε να ανέβουμε και που θα φτάσουμε!

Η διαδρομή όπου συναντάμε και τον 1ο σταθμό και διαχωρίζει τον sky από τον scale race, διασχίζει το οροπέδιο όπου συχνά συναντάμε ημιάγρια άλογα (τα γνωστά άγρια άλογα της Ορεινής Κορινθίας). Από το σημείο αυτό η Ζήρεια φαντάζει κοντινή μα και αρκετά δύσκολη. Ακολουθούμε πλέον μονοπάτι που μας οδηγεί στα δεξιά της μεγάλης χαράδρας Φαρμακίλα, που σχίζει τις δύο πλαγιές του βουνού. Το μονοπάτι που ακολουθεί είναι σχεδόν κάθετο με την νέα χάραξη της διαδρομής, χρειάζεται δε ιδιαίτερη προσοχή σε μερικά σημεία διότι είναι αρκετά ανηφορικό και σαθρό (αποτελείται από μικρές σάρες) μιας και μέσα στα επόμενα 4χλμ κερδίζει 830μ υψομετρικής διαφοράς.

Στην κορυφή συναντάμε και τον 2ο Σταθμό Ανεφοδιασμού και Ελέγχου πλήρως εξοπλισμένο. Έχουμε διανύσει ήδη 7 χλμ, 1200μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς ενώ βρισκόμαστε σε υψόμετρο 2160μ.

Πίσω μας έχουμε αφήσει την πανέμορφη λίμνη Δόξα, την κοιλάδα του Φενεού, τον Χελμό και την επιβλητική Ντουρνουβάνα.

 

Από εδώ ξεκινά και η απαιτητική ανάβαση μέχρι να φτάσουμε στην ανεμοδαρμένη κορυφή της Ζήρειας στα 2374μ. μόλις στο 8χλμ της διαδρομής και με θετική υψομετρική στα 1424μ

Η ματιά μας σε αυτό το σημείο χάνεται στην απεραντοσύνη του τοπίου, όπου η θέα είναι πραγματικά δίχως όρια.

Μπροστά μας σε μέρες διαύγειας και αν ο καιρός μας κάνει τον χατίρι, θα μπορέσουμε να δούμε τον Κορινθιακό, το Λουτράκι και πέρα από τον Ισθμό, το Σαρωνικό κόλπο, τις κορυφές του Παρνασσού, του Ελικώνα, της Γκιώνας!!.

Αν είμαστε τυχεροί στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε και τις κορυφές του Ολύμπου!!!.

Από αυτό το σημείο αρχίζει και η μεγάλη κατάβαση από πλατιές ίσιες πέτρες, μέχρι να μπει ξανά στο μονοπάτι που διασχίζει «στεππόμορφα» λιβάδια, με αγκαθωτούς θάμνους και αγρωστώδη φυτά, ( ίσως χρειαστούμε ψηλές κάλτσες ) όπου ανάμεσά τους θα ξεπροβάλλουν και τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης , ανεμώνες, κυκλάμινα, γεράνια και κόκκινοι κρίνοι, δίνοντας μια πολύχρωμη όψη στο τοπίο, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και σπάνια πλέον.

Τελειώνοντας το μονοπάτι και φτάνοντας στο μεγάλο παρτέρι πάνω από το καταφύγιο έχουμε την πρώτη αλλαγή στον φετινό αγώνα . Το μονοπάτι μας οδηγεί ελαφρώς προς τα δεξιά και παράλληλα με την βράχινη κορυφογραμμή , απευθείας πάνω από την είσοδο για την χαράδρα της Φλαμπουρίτσας στο γνωστό και δύσκολο μονοπάτι που ονομάζεται «πουλιού όχθος»

Εδώ συναντάμε το 3ο Σταθμό Ανεφοδιασμού, πλήρος εξοπλισμένο.

Με δεξιά καθοδική πορεία μήκους 1.24χλμ και αρνητικής υψομετρικής διαφοράς 415 μέτρων μπαίνουμε σε ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής στη μοναδική Φλαμπουρίτσα.

Το μονοπάτι πραγματικά αποκαλύπτει την μαγεία του βιότοπου της κοιλάδας.

Η διαδρομή ξετυλίγεται στην σκιά του δάσους, κρυμμένο από τον ήλιο και δίπλα στον ποταμό Σύθα , σε ομαλό έδαφος και χωρίς αξιοσημείωτη υψομετρική διαφορά, όπου κυριαρχούν τα έλατα, τα μαυρόπευκα και τα σπάνια είδη φυτών

( άλλωστε η Φλαμπουρίτσα μαζί με τις κορυφές της Ζήρειας είναι προστατευόμενες από την συνθήκη NATURA 2000 καθώς είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται από σπάνια φυσική χλωρίδα και πανίδα ξεχωριστής και μοναδικής ομορφιάς) .

Στα μισά της χαράδρας η διαδρομή μας οδηγεί αριστερά προς μια απότομη ανάβαση, σε πολύ καλογραμμένο μονοπάτι και με χαρακτηριστικά κόκκινα στρογγυλά σήματα μέχρι να μας «βγάλει» στα σκαλάκια και στην «έξοδο» της Φλαμπουρίτσας, στο χαρακτηριστικό κιόσκι.

Εκεί στρίβουμε αριστερά για να φτάσουμε στο αθλητικό-χιονοδρομικό κέντρο στο 17χλμ . http://www.orosziria.gr/webcam.html

Αυτός είναι και ο μεγάλος κεντρικός σταθμός της διαδρομής όπου παρέχει τα πάντα! Εδώ μπορούν να έρθουν και οι συνοδοί των αθλητών να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αγώνα από κοντά, με το δικό τους μεταφορικό μέσο (από χωμάτινο δρόμο) ή με το πούλμαν που θα παρέχει η διοργάνωση για αυτό τον σκοπό. Θα υπάρχει ασθενοφόρο, πούλμαν για κάθε περίσταση και φυσικά μια εναλλακτική αν ο καιρός επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Σε αυτό το σημείο θα υπάρχει και ο μοναδικός «κόφτης», χρονικό όριο του αγώνα στις 5 ώρες, δηλαδή στις 2 το μεσημέρι κλείνει ο σταθμός!!

Αθλητές που περνάνε το σταθμό μετά τις 2, παραδίδουν τον αριθμό τους, δίνοντας τα στοιχεία τους στον υπεύθυνο του σταθμού κ ΜΟΝΟ κατόπιν επικοινωνίας του με την Ασημίνα Συλαίου συνεχίζουν τον αγώνα ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ!!!

Από εδώ ξεκινά και η επιστροφή του αγώνα με μια σχετικά επίπονη ανηφόρα μήκους 800 μέτρων και 160 μέτρων θετικής υψομετρικής σε πετρώδες τερραίν. Στο τέλος του μονοπατιού συναντάμε δασικό δρόμο μήκους 1.4χλμ και αρνητικής υψομετρικής διαφοράς 117 μέτρων που μας οδηγεί στους πρόποδες του βουνού όπου ξεκινά και το τελευταίο ανηφορικό μονοπάτι της διαδρομής. Στα δεξιά μας και μετά από 700 περίπου μέτρα περνάμε μπροστά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου, όπου και συναντάμε τον 5ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Στο σημείο αυτό έχουμε διανύσει 21χλμ και βρισκόμαστε στα 1680μ.

Βγαίνουμε και πάλι στην αλπική ζώνη του βουνού και έχουμε πάρει πια τον δρόμο της επιστροφής. Στο κομμάτι αυτό δοκιμάζονται τα ψυχικά αποθέματα και οι αντοχές μας και ανεβαίνουμε τα τελευταία επίπονα 2.8χλμ, καλύπτοντας 480μ. υψομετρικής διαφοράς.

Ο επόμενος σταθμός βρίσκεται στο 23χλμ, (σημείο της διαδρομής όπου ήταν ο 2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού).

Από εδώ μόνο κατεβαίνουμε και έχουμε στα «πόδια» μας όλη την θέα του πανέμορφου Φενεού. Μοναδική εικόνα!!

Ο τερματισμός είναι πλέον κοντά μας!! 7 χλμ ακόμα για την υποδοχή!!

Σε μονοπάτι που είχαμε ανέβει στην αρχή του αγώνα.

_______________________________________________________________

Ονομασία Αγώνα:
Scale
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή, 31 Μάιος, 2015 – 09:30
Θετική Υψομετρική Αγώνα:
460μ
Μήκος Αγώνα:
10χλμ
Κόστος Συμμετοχής:
15.00€

Ο αγώνας Ziria Scale Race, είναι ένας εισαγωγικός αγώνας βουνού που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και τον πρώτο ορεινό στόχο ενός δρομέα. Η εναλλαγή του τερραίν, το σημαντικό ποσοστό μονοπατιών, η κίνηση σε δασικούς δρόμους με κλίση, η υψομετρική διαφορά αλλά και ο ενδιάμεσος σταθμός τροφοδοσίας της διαδρομής, συνθέτουν έναν αγώνα με όλα τα χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού ορεινού αγώνα σε μικρή κλίμακα.